МОНТАЖ НА ПРЪСТЕНИ ЗА ОПТИКА И ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО!

Пръстените с прекалено затягане не са лоши само за външната част на вашата оптика. Производителността както на механичните, така и на оптичните компоненти вътре може да бъде значително намалена.

ЗАЩО е толкова лошо, ако пристегнете пръстените?

Нека започнем с това какво може да причини прекомерното затягане на тръбата на вашата оптика. Прекомерният въртящ момент може трайно да повреди тръбата, като „кримпва“ метала и дори смачка тръбата в някои случаи. Козметичните щети, които това причинява, са само началото.

Във вашата оптика механичните (корекции) и оптичните компоненти, отговорни за осигуряването на ясно изображение и фокуса на точката на прицелване, могат да бъдат ограничени. Това не само ограничава обхвата ви за наблюдение, но може да намали способността на вашия оптически мерник да държи прострелка (нула). Накратко, вашата оптика няма да работи коректно.

НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА монтаж НА ПРЪСТЕНИТЕ

Първо, независимо каква е марката оптика, която ползвате, винаги следвайте препоръчаните от производителя инструкции. От Vortex® препоръчват пристягане на ринговете в диапазон от 15 до 18 in-lbs (от 1.7 Nm до 2.00 Nm). Също така препоръчваме да НЕ използвате фиксатор (лепило) за  резби. Тези съединения могат да действат като лубрикант, което може да доведе до прекомерно натягане на пръстените.

Също така препоръчваме – особено ако сте човек с няколко пушки или често сменяте оптичните си прибори между пушките – да закупите качествен динамометричен ключ. Това елиминира догадките при затягане на вашите пръстени. (Все още имате въпроси? Вижте тeзи видеоклипове за правилното монтиране на пръстените.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=c9aPM88UCwA

 

https://www.youtube.com/watch?v=p3yJ2JF9L5E



СЪВЕТИ ПРИ МОНТАЖ НА ОПТИКА

Струва си да кажем отново: НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ фиксатор за резби, когато затягате пръстените на оптиката си. Това може да доведе до прекомерно затягане на пръстените и да повреди оптиката ви.

Друго нещо, което можете да направите, е да купите най-добрите пръстени, които можете да си позволите. Пръстените за оптики играят важна роля върху способността ви да стреляте и качествената работа на вашия мерен прибор. По-добрите пръстени идват с по-добри компоненти и осигуряват равномерен контакт между вашите пръстени и тръбата на оптиката. Много лошите пръстени често имат остри ръбове там, където влизат в контакт с тръбата, увеличавайки щетите, причинени от прекомерно затягане на монтажните рингове.