Карабините ATA ARMS TURQUA GEN II

Първата болтова карабина произведена в Турция е от АТА АРМС.

АТА АРМС, направиха голяма стъпка в тази насока и за кратък период от време придобиха големи успехи. Включените им инвестиции в машини и оборудване, инвестиции в научноизследователска и развойна работа, допринасят за добрите отзиви от потребителите на Turqua.

След големия успех на TURQUA, и отзивите от клиентите, АТА АРМС решиха напълно да модернизиран карабината в нови варианти, отговарящи и на най-капризните стрелци, който нарекоха генерация 2 (GEN II).

Задълбоченият редизайн на TURQUA започва от най-малките детайли. Двуредовият пълнител е заменен с едноредов такъв. От своя страна, този малък детайл дава възможност да се намали ширината на приклада, за да стане карабината „по-стройна”.  В началото ATA TURQUA I бяха критикувани за широкият дизайн на приклада от доста автори, въпреки че това не беше особен проблем. Независимо от това, АТА реши сериозно да подходи към проучването на нуждите на стрелците и бързо да промени дизайна, без да го оставя на заден план.

Освен .308Win, добавиха и нови калибри към гамата - .243Win и 6.5 Creedmoor. Произведоха и нови варианти на прикладите – полимер в черен, сив и камуфлажен цвят, ламинат и орех с регулируема буза с гумирано покритие. Дължините на цевите са в няколко варианта – 47 см, 51 см, 56 см и 61 см, като се предлагат и цеви с муфа за монтаж на супресор.

Всяка една карабина TURQUA GEN II разполага с етикет SUBMOA, като ATA ARMS гарантират  тази точност в серия от три изстрела.  Като цяло етикета SUBMOA е заявление от производителя за тест за изключително качество на продукта и се е превърнало в стандарт при производството на дълго ловно нарезно оръжие. Концентрацията на попаденията в мишената се измерват в ъглови минути, като една ъглова минута на разстояние 100 метра е окръжност с диаметър 2,9 см. Следователно заявлението от АТА АРМС за тест с тяхната карабина е, че попаденията от три последователни изстрели на разстояние 100м ще се съберат в окръжност с диаметър по-малък от 2,9см, което е гаранция за точност и прецизност на оръжието.

В заключение на тази история, няма как да не се възхитим на бизнес хъса на ръководството на тази турска компания. За кратко време те представиха интересна линия карабини ATA Turqua GEN II, които с цените си може да бъдат много сериозна конкуренция не само на европейския, но и на американския пазар. Ефективността, с която се правят промени в дизайна и се появяват нови модификации е изключително впечатляваща.